B O C I A N Y Strona Główna

B O C I A N Y
FORUM MIŁOŚNIKÓW PTAKÓW I PRZYRODY

WITAMY WSZYSTKICH SERDECZNIE
I ZAPRASZAMY DO MIŁEGO SPĘDZENIA CZASU Z NAMI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
 Ogłoszenie 



Poprzedni temat «» Następny temat
Potrawy Świąteczne
Autor Wiadomość
nevra 
na czytanie ze zrozumieniem najlepsze są tabletki



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Lut 2006
Posty: 8185
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-12-17, 18:04   

Bez pieczenia muszę kiedyś spróbować. :)
Pierniczki krakowskie:


Pierniczki całuski:


Zsumowałam, co upiekłam... Ajć...
_________________


kochane małe futrzaczki
 
 
 
Ania 
kakadu


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Lut 2006
Posty: 751
Wysłany: 2010-12-17, 22:25   

Nevro , ale Twoje pierniczki sa malutkie , tak mi sie wydaje , i sa pieknie wyrosniete .Czy wszystkie sa robione wg tej samej receptury :?: Jednak upieke troche , narobilas mi smaku tymi zdjeciami :tak:
 
 
nevra 
na czytanie ze zrozumieniem najlepsze są tabletki



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Lut 2006
Posty: 8185
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-12-17, 23:14   

Na krakowskie przepis podałam.

Wydaje mi się, ze dzisiejsze kuchenki pieką w dużo niższej temperaturze, np przepis na foremkowy piernik mam na 220 stopni. W takiej temperaturze to mogę piec mięso; nawet frytki czy pizzę robię na 200.

Na całuski podam jutro. Robiłam jeszcze kilka innych... ;) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7... chyba.
_________________


kochane małe futrzaczki
 
 
 
nevra 
na czytanie ze zrozumieniem najlepsze są tabletki



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Lut 2006
Posty: 8185
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-12-18, 14:39   

Najpierw piernik foremkowy, porcja na dwie szerokie, duże foremki, moje mają 35/10/7 cm. I tak się w nich ledwo mieści, więc bezpieczniej użyć więcej foremek i wlać mniej ciasta- 2/3, piernik sporo rośnie.

2 łyżki z czubkiem margaryny Kasi
1 szkl. miodu sztucznego
1 szkl. miodu naturalnego
2 szkl. mleka
2 szkl. cukru - część może być ciemnego trzcinowego
4 jajka
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki czubate sody
przyprawy piernikowe
ok 1 kg mąki -ciasto być lekko lejące, ale gęste
bakalie - orzechy włoskie, nerkowca, płatki migdałowe

Zmiksować trzepaczkami margarynę, dodać cukier i oliwę, zmienić końcówki na sprężynki, dodawać miód i dosypywać mąkę zmieszaną z sodą, przyprawę i wlewać mleko, ewentualnie dosypać mąkę, gdy z rzadkie, na koniec dodać bakalie.

Foremki wyłożyć papierem do pieczenia - używam wyłącznie Paclana, to jedyny papier, który się nie klei. Jest tak dobry, że do małych pierniczków jeden przycięty arkusz spokojnie wystarcza na 25 porcji. :) Sprawdzone!

Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec pomalutku. Gdy ciasto podrośnie, można lekko nakłuć wierzch patyczkiem. Upieczony jest, gdy po nakłuciu, patyczek zostaje suchy. Wyjmujemy z fory razem z papierem, odginamy boki do stygnięcia.

Piernik, zawinięty w papier, jest bardzo długo świeży i miękki.

Do wszystkich ciast używam mąki brzeskiej typ 450 lub 500.
_________________


kochane małe futrzaczki
 
 
 
Ania 
kakadu


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Lut 2006
Posty: 751
Wysłany: 2010-12-19, 18:43   

Zagniotlam krakowskie w zmniejszonych proporcjach , ciasto w lodowce . Mialabym ochote jeszcze na caluski , gdybys miala Nevro chwilke czasu :)
Elu , mam pytanie - ile wychodzi pasztetu z tego przepisu :?: Chcialabym wiedziec, zeby zdecydowc czy robic z calej porcji czy podzielic .
 
 
Ela237 
gwarek gaduła



Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Lut 2006
Posty: 7621
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-19, 19:09   

Aniu, masy pasztetowej wychodzi sporo, tak na dużą tortownicę. Ja zwykle połowę już przygotowanej masy, ale bez jajek, zamrażam. Piekę w takiej foremce do makowca.
 
 
Ania 
kakadu


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Lut 2006
Posty: 751
Wysłany: 2010-12-19, 19:59   

Dziekuje Elu :) , tez tak zrobie .
 
 
nevra 
na czytanie ze zrozumieniem najlepsze są tabletki



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Lut 2006
Posty: 8185
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-12-20, 17:44   

Ja już praktycznie jestem upieczona, wczoraj zrobiłam cwibaki i po raz pierwszy "piernik" teściówki, pyszny, ale po mojemu, to piernik pyrlandzki. ;) Czemu? Bo bez miodu, za to na kakao, można go zrobić w chudszej wersji - zamiast cukru - fruktoza i zamiast śmietany - jogurt; właśnie tak sobie ten przepis przerobiłam - na jogurcie dla wszystkich, a dodatkowo na fruktozie dla taty - diabetyka. Surowe było pyszne. :)

Aniu, całuski:

500 dag mąki
1/2 szkl. miodu
10 dag cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przypraw korzennych
1 jako

1 jajko do smarowania
coś do przybrania - połówki migdałów, płatki migdałowe, orzechy, cykata, nawet posypka

Miód zagotować w rondelku, do plastikowej miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlewać miód, mieszając sprężynkami. Dosypać cukier, przyprawy, sodę, jajko. Długo miksować (inaczej nie urosną), na koniec zagnieść. Rozwałkować na 4-5 mm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem, posmarować roztrzepanym jajkiem, udekorować.

Piec w 160 około 10-12 minut. Rosną w górę i troszkę na boki.

A na fotce obwarzanki z przyprawami, przepis ma na pewno ponad sto lat. Przyprawę można sobie wybrać dowolną, zamiast niej można dać odrobinkę kakao, cukier waniliowy albo kilka kropli aromatu.
_________________


kochane małe futrzaczki
 
 
 
Wit2 
ara


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 1860
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2010-12-20, 19:59   

Nev - podaj proszę czym Ty barwisz ten lukier na pierniczki ?
Myślę że taki kolorowy jest smaczniejszy !
Na zdjęciu - na pewno :!:
_________________
OSTRZEŻENIE !!!
mojego wieku podanego w profilu NIE należy nigdy brać na serio ! Na pewno mam więcej :)
 
 
nevra 
na czytanie ze zrozumieniem najlepsze są tabletki



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Lut 2006
Posty: 8185
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-12-21, 15:40   

Wit, Twa prośba spełniona. Wussita - niemieckie barwniki i aromaty. :) Dostępne na alledrogo, kupiłam jesienią od firmy chyba z okolic Lubania.

Barwniki są dostępne w płynie i w proszku, nie wszystkie kolory się powtarzają. Aromaty pachną super, a cenowo są przyjazne dla kieszeni.

Tak wyglądają w płynie, sproszkowanych teraz nie ma.
http://allegro.pl/wusitta...1338921118.html

Pierniczki orzechowe:



_________________


kochane małe futrzaczki
 
 
 
Ania 
kakadu


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Lut 2006
Posty: 751
Wysłany: 2010-12-21, 17:11   

Te ostatnie , tak spontanicznie polane lukrem - bardzo ladne :) . Dzieki Nevro za przepis.
 
 
nevra 
na czytanie ze zrozumieniem najlepsze są tabletki



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Lut 2006
Posty: 8185
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-12-21, 21:09   

Aniu, najprostszy sposób - one leża na kracie, a ja je chlapię z łyżeczki :)
_________________


kochane małe futrzaczki
 
 
 
Ela237 
gwarek gaduła



Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Lut 2006
Posty: 7621
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-15, 17:20   

Ciasteczka marcepanowe /przepis z blogu Doroty "Moje wypieki'/

130 g masy marcepanowej
60 g drobnego cukru
90 g miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub pół łyżeczki aromatu migdałowego)

Dorota wrzuca wszystko do misy robota. Bałam się, że będzie za gęste dla mojej maszyny, więc wsypałam obie mąki i cukier do miski, wrzuciłam w to masło i marcepan i roztarłam palcami, jak na kruche ciasto, dodałam żółtka, aromat migdałowy i zagniotłam ciasto. Potem już, jak Dorota, ukręciłam kulki, spłaszczyłam widelcem, dzięki czemu powstał wzorek w kratkę. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
_________________

 
 
Ela237 
gwarek gaduła



Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Lut 2006
Posty: 7621
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-15, 21:10   

Tort migdałowy

Sparzyć i obrać z łupin 40 dkg migdałów słodkich i kilka gorzkich, posiekać drobno i utrzeć w makutrze na masę z 40 dkg cukru, 10 żółtkami, w końcu wsypać łyżkę mąki i trzeć masę przez godzinę /tu chyba przydało by się owe legendarne 6 dziewek kuchennych/ potem domieszać pianę z 8 białek, wlać do formy wysmarowanej masłem i piec trzy kwadranse. Następnego dnia przekroić i przełożyć masą orzechową albo konfiturą z moreli.

W czasach, kiedy kupienie migdałów graniczyło z cudem, babcia piekła oszukany tort migdałowy ..... z fasoli.
Przypomniała mi o tym Marysia, synowa babci.

Oszukany tort migdałowy z fasoli

Ugotować 30 dkg fasoli, zemleć w maszynce, a potem utrzeć w makutrze. 7 żółtek utrzeć z 20 dkg cukru, dodając po łyżeczce masę fasolową. Dodać aromat migdałowy, filiżankę tartej bułki i pianę z 7 białek.
_________________

 
 
nevra 
na czytanie ze zrozumieniem najlepsze są tabletki



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Lut 2006
Posty: 8185
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-21, 12:15   

Elu, bardzo dziękuję. :) Już mam ochotę, ale to chyba na Nowy Rok coś spróbuję zmajstrować. Może te marcepanowe zdążę.

Ciasteczka miodowe babci Marysi.

Łatwe, szybkie i kruche. Nie muszą mięknąć. Nie są bardzo słodkie. Zastosowanie typowo pierniczkowe, można je dekorować.

Malutka porcyjka:
30 dag mąki (polecam 450)
10 dag miodu
20 dag margaryny
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru.

Zagnieść ciasto - będzie bardzo lepkie. Włożyć do miski, zawinąć w folię, porządnie schłodzić (u mnie minimum doba). Rozwałkować, podsypując mąką na grubość około 5 mm, wykrawać ciasteczka. Piec n papierze (moim zdaniem najlepszy jest Paclan, praktycznie go nie zmieniam, wszystkie pierniołki piekę na jednym kawałku) około 10 min na 160-170 stopniach, można z termoobiegiem.

Rozsądna porcja ;) , czyli bardzo duża micha, to u mnie x6, ale nie wrzucam wszystkiego naraz na stolnicę, tylko po 3 porcje.

_________________


kochane małe futrzaczki
 
 
 
lanja 
gwarek gaduła



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 09 Mar 2006
Posty: 2865
Skąd: Łomża
Wysłany: 2013-12-21, 14:46   

Nie wiem, czy to jest ciasto świąteczne, ale podobno pysznościowe. :P

Delicje
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 szklanka cukru
1 margaryna
1 żółtko
1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, każdą upiec.
Masa serowa:
3 jajka
1 szklanka mleka
1/3 kostki margaryny
1 szklanka cukru
0,5 kg twarogu
1 budyń śmietankowy na 0,7 l mleka
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać przemielony twaróg, wymieszać z pianą z białek. Wlać do garnka, gotować 5 min. Rozpuścić budyń w szklance mleka, wlać do gotującej się masy, ponownie zagotować.
Masa jabłkowa
1,5 kg jabłek zetrzeć na tarce, uprażyć z 3/4 szklanki cukru. Dodać 2 galaretki, mieszać, aż się rozpuszczą.
Gorącymi masami przełożyć placki : ciasto - masa jabłkowa - ciasto - masa serowa - ciasto - polewa czekoladowa.
--
_________________
Lanja
 
 
 
nevra 
na czytanie ze zrozumieniem najlepsze są tabletki



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Lut 2006
Posty: 8185
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-21, 20:18   

Co z serem, to na pewno pyszne. :) Upiekę i już, o! Ale nie na święta.
_________________


kochane małe futrzaczki
 
 
 
Ela237 
gwarek gaduła



Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Lut 2006
Posty: 7621
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-21, 21:42   

Upiekę na Nowy Rok. Brzmi bardzo apetycznie.
_________________

 
 
nevra 
na czytanie ze zrozumieniem najlepsze są tabletki



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Lut 2006
Posty: 8185
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-01-03, 00:29   

Dzisiejsza chałka:

65 dag mąki, dołek w mące, wkruszone 4-5 dag drożdży plus łyżka cukru plus trochę mniej niż pół szklanki gorącego mleka.
Gdy rozczyn urośnie, miksuję sprężynkami. Dodałam 3 jajka ubite z ok. 12 dag cukru. Zmiksowałam. Dodałam, wlewając po trosze jeszcze ok. pół szklanki gorącego mleka. Na koniec wlałam gorącą Kasię, niecałe 10 dag.
Gdy urośnie, dzielę na 4 części, podsypuję lekko mąką, każdą wyciągam w rulonik, trochę rozpłaszczam i nacinam nożem na trzy paski. Zaplatam warkocz. Wkładam do silikonowej foremki i zostawiam do wyrośnięcia.
Piekę w 150 stopniach.
_________________


kochane małe futrzaczki
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Google
 
Web bociany.org.pl