B O C I A N Y Strona Główna

B O C I A N Y
FORUM MIŁOŚNIKÓW PTAKÓW I PRZYRODY

WITAMY WSZYSTKICH SERDECZNIE
I ZAPRASZAMY DO MIŁEGO SPĘDZENIA CZASU Z NAMI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
 Ogłoszenie 



Poprzedni temat «» Następny temat
Kulinaria
Autor Wiadomość
nevra 
na czytanie ze zrozumieniem najlepsze są tabletki



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Lut 2006
Posty: 8185
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-03-11, 15:35   Kulinaria

Zapraszamy do pisania książki kucharskiej bocianolubów. :D
_________________


kochane małe futrzaczki
 
 
 
lanja 
gwarek gaduła



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 09 Mar 2006
Posty: 2865
Skąd: Łomża
Wysłany: 2006-03-11, 15:58   

SERNIK

1 kg twarogu
1 kostka masła lub jakiejkolwiek margaryny
1,5 szklanki cukru
2 jajka
2 budynie śmietankowe bez cukru
puszka brzoskwiń

Twaróg i margarynę zemleć w maszynce. Jajka ( całe) utrzeć z cukrem, dodać budynie, masę twarogową. Wyłożyć na blachę ( można na spód dać herbatniki ) powtykać kawałki brzoskwiń i upiec ( ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni ).
_________________
Lanja
 
 
 
lanja 
gwarek gaduła



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 09 Mar 2006
Posty: 2865
Skąd: Łomża
Wysłany: 2006-03-11, 15:59   

SMACZNEGO - naprawdę prosty i pyszny.
_________________
Lanja
 
 
 
lanja 
gwarek gaduła



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 09 Mar 2006
Posty: 2865
Skąd: Łomża
Wysłany: 2006-03-11, 16:19   

KAPUSTA Z PIECZARKAMI

1 kg kapusty kiszonej
1 kg pieczarek
2 - 3 duże cebule
3-4 listki laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
vegeta
sól, pieprz

Kapustę opłukać, włożyć do garnka.
Pieczarki pokroić w dość duże kawałki, poddusić, przełożyć do garnka z kapustą.
Cebulę zeszklić na oleju ( pokrojoną w półtalarki ), przełożyć ( wraz z olejem, na którym się smażyła ) do garnka z kapustą i pieczarkami. Wszystko wymieszać, dolać trochę wody, włożyć listki laurowe, ziele, doprawić vegetą, pieprzem, jeśli trzeba - wsypać trochę soli. Dusić pod przykryciem około 60 minut.


Potrawa doskonała na Wigilię lub Wielki Piątek.
_________________
Lanja
 
 
 
maja 
ara



Dołączyła: 05 Lut 2006
Posty: 1871
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-03-11, 20:14   

Przepis na sernik bardzo mi sie podoba, bo prosty. Wypróbuję. Ja bym jeszcze chetnie ten twaróg zastapiła serem, który obędzie sie bez mielenia, np. Delfiko.
Lanju, czy budynie dodaje się do masy w postaci proszku?

Kapusta z pieczarkami, to też coś nowego i mnie nęci.
 
 
lanja 
gwarek gaduła



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 09 Mar 2006
Posty: 2865
Skąd: Łomża
Wysłany: 2006-03-11, 21:37   

Twaróg można zastąpić gotowym, już zmielonym. Tylko wtedy masło musi być odpowiednio miękkie. Budynie dodaje się prosto z torebki. Dlatego ten przepis jest taki prosty.
_________________
Lanja
 
 
 
wagabunda 
kakadu



Dołączyła: 05 Lut 2006
Posty: 520
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2006-03-14, 23:48   

Lanja, ja "wedle" tej papryki :lol:

Ponieważ robiłam pierwszy raz była to wielka improwizacja,ale bardzo udana.
Zaproszeni zajadali się i chwalili (nie mieli wyboru).
Przepis...? Może i tak :wink:

8 dużych papryk (żólte i czerwone)
szklanka ryżu(gotowana w dwóch szklankach wody,ale na pół twardo)
1 kg mielonego mięsa
cebulka,jajko, przyprawy(pieprz,chili,sól)
pęczek zielonej pietruszki

Papryki umyć,wydrążyć środki
Ugotować ryż,wymieszać z surowym mięsem i posiekaną pietruszką(doprawić)
Nadziewać surową paprykę
Następnie ustawić ciasno w garze i zalać małą ilością wody lub rosołu.Gotować na małym ogniu ok 25-30min.
Ja podałam do tego sos śmietanowo-pomidorowy i :564:

Na wywarze rosołowym,który pozostał zostanie "skonstruowana"zupka.
_________________
 
 
JASNA_ 
papuga



Dołączyła: 05 Lut 2006
Posty: 221
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-03-14, 23:56   

Wagabunda :-)
mniam, mniam, robię takie same, tylko bez jajka (ryż klei doskonale wszystkie składniki),
na wywarze skonstruowałabym natychmiast zupę cebulową! :-)
_________________

 
 
 
lanja 
gwarek gaduła



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 09 Mar 2006
Posty: 2865
Skąd: Łomża
Wysłany: 2006-03-16, 15:47   

Polecam do ryby zamiast panierki pokruszone płatki kukurydziane. Najpierw obtacza się rybę w mące, potem w jajku i na końcu w płatkach. Pychotka!!!!
_________________
Lanja
 
 
 
lanja 
gwarek gaduła



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 09 Mar 2006
Posty: 2865
Skąd: Łomża
Wysłany: 2006-03-16, 15:48   

:D Oczywiście chodzi o filety z ryby, a nie całą rybę.
_________________
Lanja
 
 
 
Wędrowiec 
gwarek gaduła



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 04 Lut 2006
Posty: 6258
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2006-03-16, 16:05   Danie dla bocianów - "żabie udka"

Przepis znalazłam na Forum Kuchnia

Robiłam je tylko raz, ale są bardzo smaczne:)

Żabie udka ze skrzydełek kurczaka
Składniki:
12 skrzydełek kurczaka
włoszczyzna
liść laurowy
ziele angielskie
1 litr wody
1 kostka masła
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Z włoszczyzny i przypraw ugotować bulion. Dodać skrzydełka i obgotować prawie do miękkości. Odcedzić skrzydełka, gdy ostygną dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i wyciśniętym (lub posiekanym) czosnkiem. Na dużej patelni rozpuścić powoli masło i wrzucić skrzydełka. Po chwili dodać pokrojoną natkę i chwilę mieszać, aż wszystko się "obmaśli". Podawać z bagietką lub innymi bułeczkami.
Maślaność skrzydełek, czosnek i duuużo pietruszki sprawia, że skrzydełka smakują rzeczywiście jak żabie udka. Rozpływają się w ustach.
 
 
lanja 
gwarek gaduła



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 09 Mar 2006
Posty: 2865
Skąd: Łomża
Wysłany: 2006-03-24, 17:07   

ZAPIEKANKA Z PANGI


1 kg filetów z pangi rozmrozić, posypać przyprawą do ryb, pokropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut. Obtoczyć w mące, usmażyć.

1 kg pieczarek usmażyć z drobno pokrojoną cebulką ( 3 niezbyt duże cebule), posolić i popieprzyć do smaku. Ważne, by odparować wodę, tyle czasu trzeba smażyć.

0,5 l słodkiej śmietany wymieszać z zupą cebulową w proszku, dodać do tego 25 dag startego, żółtego sera.


W naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażoną rybę, na to pieczarki, wszystko polać sosem ze śmietany i zapiekać w temperaturze 180 - 200 stopni około 40 minut. Pychotka !!!
_________________
Lanja
 
 
 
Ketrab75 
gwarek gaduła



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 2382
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2006-03-24, 17:09   

Lanja - cosik podobnego robi moja teściowa. Rzeczywiście pychota. Polecam. :lol:
_________________

 
 
Asia 
ara


Dołączyła: 03 Lut 2006
Posty: 1664
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2006-03-24, 17:29   

Ja też robię cosik podobnego, za to z kazdą inną rybką :)
Przede wszystkim do nielubianego przez wielu ludzi, karpia.

Pychotka na pewno !!
Też polecam :d
 
 
lanja 
gwarek gaduła



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 09 Mar 2006
Posty: 2865
Skąd: Łomża
Wysłany: 2006-03-24, 17:31   

Ja bardzo lubię karpia, zwłaszcza w galarecie. Mniammmm!!!!!
_________________
Lanja
 
 
 
Aneri 
papuga



Dołączyła: 07 Lut 2006
Posty: 359
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-03-24, 17:37   

A ja najbardziej lubię pangę - bo nie czuć jej rybą :)
 
 
Asia 
ara


Dołączyła: 03 Lut 2006
Posty: 1664
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2006-03-24, 17:44   

Aneri, w takim wydaniu nawet nie poczujesz, że karp... to karp :D

Polecam, choć z zupą cebulową nie robiłam, nie znałam tego przepisu :)
 
 
Aneri 
papuga



Dołączyła: 07 Lut 2006
Posty: 359
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-03-24, 18:00   

Ojej, karpia nie lubię w żadnym wydaniu :)
 
 
nevra 
na czytanie ze zrozumieniem najlepsze są tabletki



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Lut 2006
Posty: 8185
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-03-24, 20:12   

Aneri, mojego karpia zjadłabyś na pewno :)

Przede wszystkim, popatrz na te rzeźnickie fotki.

Karp ze stawu:


I ten sam karp... bez błotka. Zero karpiowo - mułowego zapachu.


Jest jeden warunek. Karp musi być w całości, bo do czyszczenia używa się wrzątku.
Rybę wkładam do metalowej miski, stojącej w zlewie. Polewam ją delikatnie wrzątkiem, takim prosto z gazu (i czajnik odstawiam na palnik!, zawyczaj używam 2 czajników, elektrycznego, w którym wodę gotuję i zwykłego, do którego ja wlewam, żeby sobie cały czas stał na palniku) żeby nie uszkodzić skóry. Usuwam najpierw śluz, potem, po kolejnym polaniu, brudek. Karpia trzeba obracać w misce, a wodę zlewać, przed podlaniem kolejnej porcji.

Potem z karpiem można robić cuda.

Karp po królewsku.

Karpia, max 1,70 kg, wypatroszyć, odciąć głowę, nasolić, wstawić w lodówkę na parę godzin. Może poleżeć i dwa dni, nic mu nie będzie, ale wtedy trzeba dać trochę więcej soli, a przed pitraszeniem opłukać.

Wstawić do piekarnika żaroodporne naczynie i rozpuścić w nim masło. Włożyć karpia z kawałkiem masła w środku i piec około 30-35 minut w 180 stopniach, podlewając z wierzchu co trochę roztopionym masłem.

W garnuszku rozkłócić pudełko śmietany, dodać kilka łyżek roztopionego masła, wymieszać i zalać rybkę. Piec kilka minut. Podawać na stół w całości.

Można też dodać pieczarki do masła.

Pycha!!!
Ostatnio zmieniony przez ModTeam 2007-12-11, 22:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
nevra 
na czytanie ze zrozumieniem najlepsze są tabletki



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Lut 2006
Posty: 8185
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-04-11, 17:18   

Dziś pierwszy z serii mazurków.

Kruche ciasto.

30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
3 żółtka ugotowane na parze i wystudzone

Składniki posiekać szerokim nożem, szybko zagnieść, schłodzić w lodówce minimum pół godziny, ale jak poleży dłużej, nic mu nie będzie. Dwa dni też mu nie zaszkodzą.

Wyłożyć ciastem blaszkę prostokątną lub tortownicę razem z brzegmi 1-2 cm (nie smarować!), nakłuć wielokrotnie widelcem, żeby ciasto nie puchło w piekarniku. Upiec.

Na wystudzone ciasto można dać, co się lubi.

Zawsze jeden spód mazurkowy smaruję masłem utartym z cukrem pudrem i paroma kroplami cytryny, a na to układam mandarynki i zalewam galaretką zrobioną z niecałą ilością wody.

Druga opcja jest taka: rozpuszczam czekoladę, troszkę ją rozrzedzam mlekiem, wylewam na kruchy spód i dekoroje migdałami, orzechami.

Trzecia opcja, lubiana zwłaszcza przez dzieci: na spód wylać sporo lukru i posypać zanim zastygnie albo kolorową posypką, albo drobniutkimi kolorowymi groszkami.

Smacznego!
_________________


kochane małe futrzaczki
Ostatnio zmieniony przez ModTeam 2007-12-11, 23:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Google
 
Web bociany.org.pl